Cresc pensiile românilor, scenariile sunt clare. Ce trebuie să știe milioane de pensionari, de când intră bani mai mulți pe card
Cu cât ne apropiem mai mult de noua sesiune parlamentară și de finalul anului, mecanismele de majorare a pensiilor pentru români încep să fie din ce în ce mai clare.
La momentul de față, pentru pensionarii din România, există două scenarii posibile aflate pe masa guvernului și, cel mai probabil, unul dintre acestea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Nu s-a stabilit încă varianta finală, dar nu mai durează mult. Un lucru este însă sigur, accentul se va pune în primul rând pe creșterea pensiilor cele mai mici, pensiile minime aflate în plată.
Ce trebuie să știe pensionarii români
Există două opțiuni pentru majorarea pensiilor din România, începând cu pensia minimă care ar crește cu aproximativ 150 de lei, în urma indexării cu rata inflației pe anul 2022. Astfel, o pensie de 1.125 ar sări la 1.282 lei, în situația unei majorări cu 14%. În mod previzibil, pensiile mai mari ar avea mai mult de câștigat.
O nouă lege a pensiilor cu care ne ”amenință” guvernanții ar putea sta la baza unui alt algoritm de majorare, o nouă formulă de calcul. Aceea nu se poate aplica însă decât după finalizarea digitalizării tuturor dosarelor de pensii aflate în plată, iar după cum a explicat ministrul Muncii, mai durează un pic, dar ar trebui să se finalizeze în această toamnă.
Tot de la 1 ianuarie 2024, odată cu majorarea pensiilor, va creștere și salariul minim brut până la 3300 de lei de la 3000 de lei. Partea proastă este că în buzunarul românilor vor ajunge în plus 93 de lei, deoarece ”grosul” va intra tot în buzunarul statului român sub formă de taxe. Un alt posibil scenariu pentru leafa minimă a milioane de români este un salt la 3.750 de lei de anul viitor pentru salariul minim brut, care s-ar traduce într-un net de 2.231 de lei. Creșterea ar fi astfel de 333 de lei pentru salariat, dar implică un ”adaos” la stat prin taxe de 417 lei.